Te-ai întrebat vreodată de ce vizitatorii site-ului tău nu se convertesc în consumatori?
Răspunsul este că nu folosești cuvintele cheie de tip coadă lungă corect în conținutul site-ului.
Altă întrebare este de ce ar trebui să-ți pese de acest tip de cuvinte cheie pentru SEO?
Păi pentru că acestea atrag traficul care se convertește la o rată mai înaltă și datorită cărui cresc vânzările companiei.
Imaginează-ți că site-ul tău ar atrage vizitatori din motoarele de căutare nu doar printr-un singur cuvânt dar și prin alte zeci de cuvinte cheie coadă lungă iar o parte din ei ar fi gata pentru a tranzacționa?
Mai ești interesat să afli cum?
În acest articol, voi explica ce înseamnă cuvinte cheie coadă lungă, care sunt caracteristicele acestora și cum să le găsești pentru a le folosi în campania de SEO.
Definiție: ce sunt cuvintele cheie coadă lungă?
Cuvintele cheie coadă lungă sunt expresii mai lungi și mai specifice folosite de utilizatorii motoarelor de căutare care identifică o intenție exactă a utilizatorului care caută răspuns la întrebarea sa sau soluție la problema sa.
De ce acest tip de cuvinte se numesc coadă lungă?
Denumirea de coadă lungă se atribuie acestor expresii ale utilizatorilor motoarelor de căutare din două motive.
Primul motiv este că aceste cuvinte sunt mai lungi decât cuvintele coadă scurtă. Adică, expresile lungi includ 3 sau 4 sau mai multe cuvinte.
Însă aceasta viziune nu este mereu adevărată.
În experiența mea, am găsit expresii formate din 4 sau 5 cuvinte care atrageau, spre site, mai mulți vizitatori decât o făceau unele cuvinte de tip coadă scurtă.
Al doilea motiv este datorită conceptului descris în cartea cu denumirea de ”Coadă lungă” sau ”The Long Tail” scrisă de Chris Anderson.
În această carte, Chris explică că, înainte de apariția internetului, popularitatea produselor era dictată de cererea și oferta restricționată pe piață. Chris o numește popularitate artificială.
El explică că se crea o situație în căre majoritatea consumatorilor consumau doar produse mainstream. Iar produselor mai puțin cunoscute le revenea o marjă neînsemnată din piață deși aceste produse nu erau deloc mai rele ca calitate.
Cu apariția internetului, oferta a devenit infinită. Aceasta a oferit șansa produselor de nișă să devină profitabile.
Să luăm un exemplu din industria muzicii.
Până la apariția internetului, probabil că-i cunoșteai pe cei mai populari artiști sau trupe muzicale de pe atunci. Michael Jackson, Queen, Bon Jovi, Aerosmith, etc erau mega-staruri. Le auzeai muzica la undele de radio și la TV. Alte opțiuni de a urmări artiștii preferați nu prea erau.
Astăzi, nu mai există artiști capabili să strângă stadioane la concertele sale.
Problema este că cererea artiștilor a crescut iar dorințele muzicale al auditoriul s-a diversificat foarte mult.
Idea lui Chris este că Internetul a eliminat restricțiile lumii materiale. Nu mai există restricții față de muzica pe care o poți asculta, față de canalele TV pe care le poți privi sau tipul cărților care le poți citi, etc.
Acum practic la toate acestea ai acces liber.
Oferta nu mai este limitată de popularitatea unui produs creată artificial iar utilizatorul este își poate alege opțiunea care-i vine pe plac.
Această libertate deschide ușa businessului mic și mijlociu. Acestea pot profita de pe urma dorinței utilizatorilor de internet de găsi soluții exacte la necesitățile și problemele sale.
Problema optimizării pentru cuvinte cheie coadă scurtă
Ar fi frumos dacă site-ul ar deține poziția de top pentru așa cuvinte cheie ca ”hotele”, ”automobile”, ”flori”, ”încălțăminte”, etc.
În acest caz, sute sau chiar mii de utilizatori ai motoarelor de căutare ar vizita site-ul în fiecare lună. Problema acestui tip de trafic este că el nu generează vânzări.
De exemplu:
Să presupunem că compania ta oferă serviciul de restaurare a automobilelor clasice.
Pentru business-ul mic sau mijlociu, șansele de a clasa site-ul în top 3 pentru cuvântul cheie ”automobile” sunt mici. Această nișă este foarte competitivă iar promovarea site-ului în căutări va costa scump și eforturile ar fi prea mari. Companiile concurente dispun de bugete pentru marketing și in special pentru SEO.
Pe lîngă aceasta, concurența pentru cuvintele cheie coadă scurtă este foarte acerbă. Intențiile acestor vizitatori sunt dispersate iar rentabilitatea investiției este foarte redusă.
Dacă compania ta nu dispune de budget de promovare a site-ului atunci îți va fi greu să concurezi pentru cuvinte cheie coadă scurtă.
Alternativa este de a poziționa site-ul pentru cuvântul ”automobile clasice restaurare”. În acest caz, chiar dacă numărul de căutări este mai mic, șansele de a atrage utilizatorii interesați de acest serviciu sunt mai mari.
Iar beneficiul este că acești utilizatori sunt mai pregătiți pentru a tranzacționa.
12 caracteristicile cuvintelor cheie coadă lungă
Diferența dintre cuvinte cheie coadă scurtă și coadă lungă
- Pentru a te clasa pentru cuvinte cheie coadă scurtă ai nevoie de surse financiare și mult efort. Dacă dispui de buget poți merge după ele și apoi să bagi bani la promovarea sursei.
2. Pentru a te clasa pentru cuvinte cheie coadă lungă ai nevoie de mai content pe site.
CC coadă lungă sunt foarte utile dacă știi să le folosești
Cuvintele cheie coadă scurtă și coadă lungă trebuie să conlucreze între ele pentru a crea un conținut super detaliat, relevant și util.
Întrebarea este cum să faci să conlucreze aceste tipuri de cuvinte cheie pe un website?
În primul rând, folosește cuvântul cheie coadă scurtă sau medie doar pentru a stabili subiectul principal al site-ului sau categoriile acestuia.
De exemplu:
Un blog despre ”somnul bebelusilor” ar discuta în detaliu despre probleme de somn la copii, ”cand invata bebelusii sa adoarma singuri, ”factorii externi care influențează somnul bebelușului”, ”care este umiditatea optimă în camera bebelușului”.
Observați cum conținutul pentru aceste subteme suportă tema blogului?
Iată procesul creării unei astfel de structuri utilizând cuvintele cheie coadă lungă.
Cum să alegi corect termeni coadă lungă?
În procesul de mai jos, voi folosi tehnici gratuite de căutare a cuvintelor cheie.
Important este să înțelegeți conceptul și scopul identificării expresiilor scrise în căsuța de căutare.
1. Keyword Planner
Accesați contul dvs. și introduceți cuvântul de bază a categoriei.
De exemplu, voi folosi cuvântul ”mobilă”.

În lista următoare, găsesc următoarele cuvinte cheie care de fapt tot fac parte din categoria cuvintelor de tip coadă scurtă. Și dacă aș vinde ”mobila de bucătărie, eu aș crea o categorie pentru acest segment de mobilă.
Pentru a găsi cuvinte cheie coadă lungă pentru nișa ”mobila de bucatarie”, inlocuiesc cuvântul ”mobila” cu ”mobila de bucatarie”.

Și iată câteva din rezultatele de cuvinte cheie găsite:
- mobila bucatarie pe colt
- mobila bucatarie second hand
- mobila bucatarie la comanda ieftina
- mobila bucatarie alba
- mobila bucatarie modulara
- mobila bucatarie moderna
- modele de mobila bucatarie
- dulapuri bucatarie
- ...

A-i prins idea?
Utilizează cuvinte cheie coadă scurtă în generatorul de cuvânt cheie pentru a găsi cuvinte cheie coadă lungă.
2. Searches related to ...
O altă modalitate pentru a găsi cuvinte cheie coadă lungă este secțiunea ”searches related to ...”.
Ce este secțiunea ”searches related to ...”?
În cazul căutării după cuvântul ”mobilă”, Google ne sugerează în secțiunea ”searches related to ...” ce fel de expresii folosesc utilizatorii pentru a găsi ceea ce caută.
Pentru a accesa această secțiune scriu cuvântul ”mobila” în căsuța de căutare în Google. Apoi, fac scrol în jos până dau de secțiunea ”Searches related too ...”.
Accesează fiecare din linkuri din această secțiune pentru a găsi și mai multe cuvinte cheie.

3. Sugestiile Google Autocomplete
Deschide pagina de căutări Google și scrie cuvântul cheie. Iar Google îți va sugera idei de cuvinte folosite de utilizatorii săi și-au segmentat căutarea.
Pentru a găsi mai multe idei, pe lângă cuvântul scris, adăugați litera a, apoi b, apoi c. Și tot așa pând Google vă va sugera toate ideile folosite de utilizatorii motoarelor de căutare.
În cazul meu este ”mobilă living”.

Lasă un răspuns