Specialiștii SEO de succes crează liste de cuvinte cheie seo după care folosesc această listă pentru a crea conținutul care atrage, pe site, cel mai calitativ trafic.
Traficul din motoarele de căutare are două caracteristici importante.
În primul rând, acest tip de trafic este cel mai relevant pentru afacerea ta și, în al doilea rând, lista de cuvinte cheie include toate intențiile, necesitățile și problemele potențialilor clienți relevante produsului tău.
Având această listă la dispoziție, tie îți rămâne doar să creezi conținutul căutat de publicul țintă și să-l optimizezi pentru motoarele de căutare.
Întrebarea este cum găsești aceste cuvinte cheie? Cum identifici intenția ce stă în spatele acestor cuvinte? Cum evaluezi competiția pentru a identifica expresiile cu cel mai mare potențial de creștere în căutări?
Lista de cuvinte cheie: de ce ai nevoie de ea?
Pentru a crește o afacerea cu ajutorul traficului din motoarele de căutare trebuie să știi două lucruri. Cine sunt potențialii tăi clienți și care-s necesitățile și obiectivele acestora.
Și dacă auditoriul țintă îl poți stabili în dependență de produsul sau serviciul prestat păi, necesitățile și obiectivele acestora, le poți identifica doar analizând lista expresiilor scrise de utilizatori în căsuța de căutare.
De exemplu, dacă eu mi-aș căuta treninguri, aș folosi următoarele expresii în Google - ”treninguri albe Nike” sau ”treninguri albe Nike pentru bărbați”.
Astfel, prin aceste cuvinte cheie, eu le spun companiilor că sunt bărbat. Caut să cumpăr treninguri de culoare albă. Iar brandul meu preferat este Nike.
Lor le rămâne doar să-mi ofere ceea ce caut.
Dacă utilizatorii motoarelor de căutare folosesc cuvinte cheie pentru a căuta informații despre produse sau servicii, atunci companiile ar trebui să studieze aceste cuvinte pentru a oferi acestui auditoriu exact ce-și doresc.
Logic, nu?
Analizează listele de cuvinte cheie și identifică intențiile potențialilor consumatori după care crează conținutul pe care îl caută aceștia.
Astfel, vei crește șansele site-ului de a converti vizitatorii în consumatori.
Iar dacă nu știi ce cuvinte folosește publicul țintă în căutări, cum vrei să fie găsit site-ul tău?
Importanța analizei cuvintelor cheie pentru SEO
Orice campanie SEO de succes începe cu crearea listei de cuvinte cheie.
Folosirea cuvintelor cheie în optimizarea on-page, în crearea structurii sau în crearea conținutului pe site are un impact major în performanța site-ului în motoarele de căutare pentru că aceste expresii îi comunică lui Google care este relevanța site-ului pentru un subiect și care este direcția de dezvoltare a acestuia.
Lista de cuvinte cheie: pașii de creare
1. Identifică subiectul general al site-ului
Procesul de selectare a cuvintelor cheie începe cu identificarea subiectului general al site-ului și a cuvintelor generice relevante businessului.
De exemplu.
Dacă site-ul vinde diferite feluri de încălțăminte atunci subiectul general al site-ului va fi “încălțăminte” iar cuvintele ”pantofi”, ”adidași”, ”ghete”, etc vor fi expresii relevante subiectului site-ului.
Simplu. Nu?
Acum treci la următoarea etapă.
2. Crează lista de categorii
Unii utilizatori vor căuta ghete iar alții vor căuta treninguri sau încălțăminte pentru hicking.
Deși, acești utilizatori folosesc diferite cuvinte pentru a-și exprima necesitatea, intenția acestora este de găsi un site despre încălțaminte.
Să presupunem că pe site vindem aceste tipuri de încălțăminte. În așa caz, ar fi logic să avem câte o categorie pentru fiecare din aceste tipuri distincte de încălțăminte.
De exemplu:
- incaltaminte.md/ghete
- incaltaminte.md/treninguri
- incaltaminte.md/hicking
La această etapă, scopul tău este să identifici aceste cuvinte generice pentru a crea categoriile site-ului și a le pune la baza creării ulterioare a liste de cuvinte cheie și mai aprofundate.
Iar pentru a segmenta categoriile site-ului, vei folosi instrumentele Google și câteva generatoare de cuvinte cheie, care sunt absolut gratuite.
2.1. Generatorul de cuvinte cheie de la Google
Fiind logat în contul tău, alege locația și limba în care publicul țintă își exprimă cererea de căutare. În cazul meu, locația este Moldova și limba este română.
Introdu în prima căsuță cuvântul cheie și apăsați Enter. Vei primi o listă de expresii relevante cererii tale.
De exemplu.
Să presupunem că vreau să creez o listă de cuvinte cheie pentru un site de “încălțăminte”.

Și iată rezultatele.

În câteva minute, am selectat următoarele cuvinte relevante cuvântului "încălțăminte":
sandale
pantofi
botine
ghete
balerini
adidasi
cizme
papuci
Notă: la această etapă alegem doar expresii care conțin 1-2 cuvinte maxim și care descriu o categorie distinctă din cererile utilizatorilor.
2.2. Google suggest
O altă opțiune pentru a găsi cuvinte cheie este Google Suggest.
Acest instrument îl găsești chiar în căsuța de căutare a lui Google.
Scrie subiectul tău în căsuța de căutare fără a apăsa Enter iar marele G îți va sugera alte cuvinte și idei relevante cererii tale.

Din rezultatele obținute prin Google Suggest am ales următoarele fraze:
încălțăminte de primăvară
încălțăminte de iarnă
încălțăminte copii
încălțăminte ortopedică
încălțăminte bărbați
încălțăminte sport
2.3. Searches related to + încălțăminte
După ce ai ales cuvintele relevante din Google Suggest, fă scroll până la sfârșitul paginei până dai de secțiunea "Searches related to + cuvântul cheie".
În această secțiune, vei găsi și alte idei de expresii pentru lista de cuvinte cheie.
Această secțiune indică expresiile folosite de utilizatori imediat după ce aceștia nu a rămas mulțumiți de rezultatele căutării.
De exemplu, în cazul site-ului despre încălțăminte, o tânără mamă s-ar fi gândit că ar găsi rezultate mai rafinate dacă ar specifica că caută încălțăminte + copii.

2.4. keywordtool.io
Generatorul de cuvinte keywordtool.io îți oferă și mai multe idei.

În final, am acumulat această modestă listă de cuvinte cheie care imi va servi ca sursă pentru o analiză și mai desfășurată a necesităților publicului țintă pentru site-ul despre încălțăminte.
incaltaminte
incaltaminte dama
sandale
adidasi
pantofi
cizme
incaltaminte online
ghete
balerini
incaltaminte sport
incaltaminte fashion
incaltaminte barbati
incaltaminte copii
incaltaminte de primavara
incaltaminte de iarna
incaltaminte ortopedica
incaltaminte alergare
incaltaminte bebelusi
incaltaminte crosetata
incaltaminte de piele
incaltaminte ieftina
incaltaminte la comanda
incaltaminte la reducere
incaltaminte usoara
3. Analizează cuvintele cheie din fiecare subcategorie
Analizează fiecare cuvânt-categorie din lista selectată anterior pentru a găsi și mai multe idei de cuvinte care reprezintă necesitățile și problemele publicului țintă.
În rezultat, vei primi o listă de câteva sute de cuvinte utilizate de potențialii tăi clienți.
Iar eu voi continua să analizez cuvintele pentru site-ul de încălțăminte doar că de data aceasta mă voi focusa pe un segment al auditoriului țintă. Voi căuta cuvintele cheie folosite de utilizatorii care caută ”încălțăminte pentru copii”.
Pentru a executa acest task mă voi folosi de generatoarele de cuvinte cheie de mai jos. Versiunea gratuită a acestor instrumente îmi oferă destule idei pentru a-mi suplini lista de cuvinte cheie pentru site-ul de încălțăminte.
În urma acestei analize, am găsit următoarele cuvinte relevante pentru subcategoria "încălțăminte pentru copii" în doar 5 minute:
incaltaminte copii piele
incaltaminte copii decathlon
incaltaminte copii 2 ani
incaltaminte copii second hand
incaltaminte copii interior
incaltaminte copii talpa moale
marime incaltaminte copii
incaltaminte copii cu lumini
incaltaminte ergonomica copii
incaltaminte handbal copii
incaltaminte copii varsta
incaltaminte barefoot copii
Acum, când ai o listă de cuvinte cheie, poți folosi această listă ca sursă de idei pentru crearea articolelor SEO pe site-ului tău.
Dar analiza cuvintelor nu se termină aici.
Adevărul este că nu toate cuvintele, din lista creată, se potrivesc obiectivelor afacerii tale. De aceea, trebuie să evaluezi intenția și competiția acestor cuvinte în căutări pentru a identifica expresiile irelevante afacerii sau prea competitive pentru site-ul dvs.
Evaluarea cuvintelor cheie
1. Evaluează concurența din căutări
Fiecare cuvânt cheie este o competiție în care se luptă site-urile relevante pentru acest cuvânt. De regulă, cel mai calitativ site câștigă pozițiile de vârf în căutări.
În această competiție, cele mai mari șanse o au site-urile cu autoritate mare sau site-urile cu o ultra relevanță pentru subiect.
De aceea, înainte de a crea conținut pentru un cuvânt cheie, se recomandă să compari autoritatea site-ului tău cu cea a site-urilor de pe prima pagină pentru a evalua șansele de a poziționa rapid site-ul în vârful căutărilor.
Pentru a executa acest exercițiu vei avea nevoie de extensia Moz Bar.
Fiind în browserul Chrome, descarcă și instalează extensia.
Cu ajutorul acestui instrument poți evalua rapid autoritatea oricărei pagini web (PA) sau autoritatea domenului (DA).


După ce ai instalat extensia in browser, vei vedea urmatorul tablou în căutări ca în imaginea de mai jos.

În situația de mai sus, avem 4 site-uri cu autoritate (DA) medie și puternică ceea ce înseamnă că lupta pentru cuvântul "incaltaminte pentru copii" necesită efort considerabil și va dura ceva timp, mai ales dacă site-ul este nou.

Acum, să comparăm rezultatele căutarilor pentru cuvântul cheie "incaltaminte copii talpa moale".
Rezultatele încercuite de mai sus au o autoritate mică.
În acest caz, dacă autoritatea site-ului tău este la același nivel cu ale site-urilor concurente, atunci șansele tale de ocupa poziții pe prima pagină sunt destul de reale.
Și chiar dacă cuvântul "incaltaminte copii" atrage mai mult trafic decât cuvântul "incaltaminte copii talpa moale" șansele de a nimeri pe prima pagina sunt mici. Pentru că, paginile poziționate pe pagina 2-3 în Google nu atrag trafic.

Specialiștii SEO au o glumă care sună în felul următor: "Cel mai sigur loc pentru a ascunde un corp neînsuflețit este pagina 2 în Google".
2. Evaluează valoarea traficului
Valoarea comercială este un alt criteriu de evaluare a cuvintelor cheie. Acest criteriu indică faptul că un vizitator cu o valoare comercială înaltă este dispus să cheltuie bani comparativ cu vizitatorii care accesează site-ul strict pentru a se informa.
Vizitatorii cu valoare comercială mare sunt mai calzi și, de aceea, este mai ușor să-i convertești în clienți plătitori.
Fiecărui cuvânt i se atribuie o valoare comercială măsurată prin CPC (cost per click). Valoare CPC se stabilește de costul care businessurile sunt dispuse să-l plătească pentru a cumpăra acest trafic prin reclamele GoogleAds.
Pentru a identifica valoarea comercială a cuvintelor cheie, folosiți Google Keyword Planner (generatorul de cuvinte cheie de la Google).
De exemplu.
Să analizăm valoarea comercială a cuvintelor din categoria "încălțăminte".

În imaginea de sus, puteți vedea valoarea minimă și maximă a cuvântului și nivelul de competiție în GoogleAds (mic, mediu, mare).
3. Alege cuvintele care corespund obiectivelor de business
Pe lângă faptul că ai evaluat concurența în căutări și valoarea comercială a cuvintelor cheie, trebuie să stabilești dacă cuvintele alese vor atrage trafic relevant pe site.
Ce am în vedere?
De exemplu.
Câteva zile în urmă, căutam un cuvânt cheie pentru un nou articol.
Unul din cuvintele care mi s-a părut interesant a fost "cursuri SEO".
La prima vedere, acest cuvânt este relevant subiectului meu, are volum de căutări decent și intenție comercială bună. S-ar părea că este un target perfect pentru afacerea mea.

Dar, reieșind din faptul că la momentul actual, ofer doar servicii SEO și nu am un curs SEO pregătit, face acest cuvânt irelevant pentru Go SEO Media.
Cu alte cuvinte, dacă am să optimizez site-ul pentru cursuri SEO iar vizitatorii care vor accesa site-ul nu vor găsi un astfel de curs, vor pleca de pe site frustrați și dezamăgiți.
Acest tip de accesări nu-mi ajută afacerea cu nimic. Ba mai mult, abandonarea site-ului, în scurt timp după accesare ceea ce îi trimite un semn negativ motorului de căutare Google.
Lucru care nu mi-l doresc.
Concluzie
Acum că ai o listă de cuvinte cheie care sunt folosite de oamenii pe care vrei să-i atragi pe site îți rămâne să creezi conținutul care îi va atrage pe site.
În alte cuvinte, analiza cuvintelor cheie se egalează cu un adevărat studiu de piață pentru a înțelege ce-și dorește consumatorul.
Lasă un răspuns