Te întrebi ce înseamnă SEO?
Mulți marketeri vorbesc despre seo ca parte componentă a planului de marketing online său.
Ei zic că optimizând site-ul folosind tehnicile seo, acesta poate crește în clasamentele Google iar, ca rezultat, atrage mai mult trafic relevant afacerii pe site.
Fiind un antreprenor înțelept, cu siguranță ți-ai fi dorit ca site-ul tău să fie în top în momentul în care potențialul tău client începe procesul de informare. Adică, citește caracteristicele produsului, compară prețurile sau părerile consumatorilor existenți despre produs.
Problema e că nu prea înțelegi ce este seo.
Mai jos vei găsi răspunsul la întrebarea ce înseamnă seo și la multe alte întrebări relevante.
Conținut:
2. Content marketing vs publicitatea tradițională
- Care este importanța optimizării SEO în marketing?
- Ce înseamnă SEO și SEM?
- Ce înseamnă SEO specialist?
- Ce înseamnă o campanie SEO?
- Cum crești pozițiile site-ului în Google?
- 3 factori importanți de clasificare a paginilor web în motoarele de căutare
- 1. Autoritatea (off page SEO sau optimizare exterioară)
- 2. Relevanța (on page SEO sau optimizare interioară)
- 3. Semnale de satisfacție a utilizatorului
1. Evoluția marketingului
Ce este marketing?
Marketing este procesul de promovare a unui serviciu sau produs pentru facilitarea vânzării acestuia. Acest proces include activități de studiere a pieței, de identificare a necesităților potențialilor consumatori, de deservire a clienților, de publicitate, de vânzare, livrare a produsului, ș.a.
Cu timpul, procesul de marketing evoluează.
De exemplu ...
Ceva timp în urmă, antreprenorii îi buimăceau pe oameni cu tot felul de reclame pentru ca aceștia să le cumpere produsele cât mai repede. Ei cheltuiau o mare parte a bugetelor de marketing pe publicitate în ziare și la posturile TV, scrisori și sunete reci.
Antreprenorii de atunci nu puteau măsura care din aceste tehnici de promovare le aducea cele mai multe vânzări. Tot ce știau ei era că nimeni nu știe ce-i așteaptă în ziua de mâine și, din acest motiv, se străduiau să vândă cât mai mult și cât mai repede.
Acest sentiment de insecuritate crea haos în acțiunile de marketing ale antreprenorilor de atunci.
Deseori, ei nu rămâneau mulțumiți cu puținul spațiu și timp oferit, pentru publicitate, de ziare și televiziune pentru că acestea nu le ofereau numărul de vânzări dorit. Veniturile din aceste campanii nu acopereau cheltuielile iar bugetele de promovare secau pe zi ce trece.
Antreprenorii se temeau de ziua în care publicitatea lor va dispărea din toate sursele media.
Dar lucrurile s-au schimbat...
Pe data de 6 august 1991, internetul a devenit public pentru toți iar antreprenorii au observat o oportunitate în acest lucru.
Publicitatea pe internet nu mai era limitată de spațiu și timp. Produsele puteau fi publicate pe sute de pagini web iar link-urile puteau fi expediate la un număr nelimitat de oameni.
Această perspectivă a spațiului web devenea tot mai interesantă pentru tot mai mulți antreprenori.

Cu apariția accesului public la internet, au avut loc o serie de schimbări importante în procesul de marketing.
Tot mai mulți oameni își petreceau zilnic timpul navigând pe net și accesând diferite site-uri.
Website-urile au devenit centrul tuturor eforturilor de marketing. Campaniile de promovare invitau oamenii interesați să acceseze o adresa web unde ei puteau afla mai multă informație despre produs sau serviciu.
Din acest motiv, companiile direcționau milioane de dolari din bugetele de marketing pe SEO, pay-per-click și email marketing.

Pe de altă parte, consumatorii au obținut diferite posibilități de blocare a publicității ceea ce a schimbat comportamentul acestuia în procesul de vânzare.
De exemplu:
Marketingul tradițional capătă un trend descrescător și rapid se dezvoltă o nouă eră a marketingului.
Bun venit în era marketingului digital!
Marketingul digital oferă multe posibilități de conectare cu potențialii clienți dar cea mai importantă este crearea conținutului și distribuirea acestuia prin platformele online.
Barierele sunt eliminate!
Creând conținut, ești liber să-ți creezi propria platformă media.
Acum ești pe internet, dar internetul este în buzunarele fiecăruia dintre noi.
Este era rețelelor sociale, website-urilor, video-urilor și telefoanelor mobile și a content marketingului.
2. Content marketing vs publicitatea tradițională
Ce este content marketing?
Content marketing (cunoscut ca inbound marketing) este procesul de creare a conținutului și răspândirea acestuia pe diferite platforme online, cum ar fi, rețelele de socializare, video și articole pe blog, pentru a ademeni publicul țintă.
Marketingul de conținut diferă conceptual de publicitatea tradițională.
Diferența este în faptul că agenții de publicitate tradițională nu dețin sursele media unde își injectează mesajele pe când content marketerii își crează propriile platforme media online.
Content marketing (inbound)
Instruire, ajutor
Atrage, interacționează
Cunoștințe
Încet dar durabil
Publicitate tradițională
Vinde
Sustrage, întrerupe
Buget
Rapid dar periodic
Agenții de publicitate tradițională îți sustrag atenția iar content marketerii îți oferă posibilitatea de a te informa despre produs sau serviciu atunci când ești gata de cumpărare.
Mie personal îmi displace să fiu sustras de publicitatea de la televizor, de banerele de pe site-uri sau de spamul din contul de email pentru că eu nu am exprimat interes față de aceste mesaje.
Iar dacă tu ești ca mine, presupun că preferi să-ți creezi propria ta părere despre un produs sau altul înainte de cumpărare. Adică, să compari opțiunile existente, să citești recenziile și recomandările și să asculți părerile altora.
Iar site-urile care îmi oferă răspunsuri la întrebările mele au cea mai mare șansă să mă convingă să devin consumatorul lor. Pentru mine, ca consumator, content marketing-ul este o metodă mai credibilă de conectare cu branduri-le.
În era publicității tradiționale, această opțiune nu era disponibilă potențialilor clienți. Pentru a se informa despre produs, ei trebuiau să meargă la magazin pentru că unica sursă de informare era doar reprezentantul de vânzări.
Astăzi, când informația necesară o găsim online, consumatorul intră în contact cu reprezentantul de vânzări doar după ce s-a convins că este gata de cumpărare.
De aceea, importanța creării conținutului informativ a crescut.
Astăzi, pentru a te contecta cu auditoriul țintă, crează conținut informativ și gratuit, publică-l pe site și fă-l accesibil în motoarele de căutare.
Iar pentru aceasta ai nevoie de SEO.
3. Ce înseamnă SEO?
Definiție pentru SEO
Acronimul ”SEO” se traduce ca ”optimizarea site-urilor pentru motoarele de căutare”. În termeni simpli, SEO este un proces de îmbunătățire a site-ului pentru a crește vizibilitatea acestuia în căutări. Cu cât mai mare este vizibilitatea site-ului în căutări cu atât este mai probabil ca acesta să atragă potențiali clienți pentru business.
Scopul optimizării SEO este de ajuta motorul de căutare să le ofere utilizatorilor săi cele mai bune răspunsuri la întrebările sale iar scopul site-urilor este să atragă acest trafic pe paginile sale.
Din câte vedeți, aici are loc un schimb de valoare dintre motoarele de căutare și website-uri. Site-urile oferă conținut informativ motoarelor de căutare iar acestea oferă trafic gratuit site-urilor web. Iar volumul de trafic organic pe site depinde de volumul de pagini ale site-ului bine clasate în căutări.
Odată ce o pagină a site-ului crește în clasamentul căutărilor pentru un cuvânt cheie, crește și traficul. Când această pagină web se poziționează în căutări pentru un set mai larg de cuvinte cheie, traficul spre site crește și mai mult. Iar dacă mai multe pagini ale site-ului se poziționează în top-ul căutărilor, traficul spre site crește exponențial.
Pentru a atinge astfel de rezultate, crează pagini mai informative decât cele a concurenților din căutări, indică-le relevanța optimizându-le pentru cuvinte cheie și mărește autoritatea site-ului atrăgând link-uri exterioare spre site.
Care este importanța optimizării SEO în digital marketing?
SEO este o metodă fundamentală a marketingului digital deoarece, zilnic, utilizatorii de internet folosesc motoarele de căutare pentru a se informa despre servicii și produse.
Traficul din motoarele de căutare este cel mai relevant business-ului tău pentru că utilizatorul motorului de căutare este deja în etapa de analiză și informare despre produs sau serviciu.
Iar avantajele SEO te poate ajuta să construiești relații mai bune cu publicul țintă, să îmbunătățești experiența clienților, să atragi mai mult trafic spre site, să ai un avantaj față de concurenți, să crești conversiile și, respectiv, să ai mai multe vânzări.
De aceea, un clasament de top în căutări îți poate trimite spre site traficul care te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de marketing și de business.
Ce înseamnă SEO și SEM?
Principala diferență dintre SEO și SEM este că optimizarea site-ului pentru motoarele de căutare (SEO) are ca scop atragerea traficului doar din căutările organice (gratuite) iar scopul marketingului pentru motoarele de căutare (SEM) este de a obține trafic și vizibilitate atât din căutarile organice cât și din cele plătite.
Altfel spus, rezultatele căutărilor se împart în două categorii esențiale: rezultate plătite și rezultate organice.
Scopul SEO este de a atrage trafic gratuit din căutări dar PPC are scopul de a obține trafic plătit din căutări.
Iar SEM este un termen mai larg care include ambele metode de digital marketing - SEO și PPC. Tehnici executate de specialistul SEO.
Ce înseamnă SEO specialist?
Un expert SEO este persoana care se specializează în optimizarea website-urilor pentru ca acestea să obțină un clasament mai bun în top-ul căutărilor și respectiv să atragă mai mult trafic organic spre site.
Specialiștii SEO analizează datele analitice, crează campanii seo, planifică crearea conținutului, scriu articole, execută optimizarea onpage și offpage, etc.
Ce este o campanie SEO?
O campanie SEO este un set de activități de optimizare a site-ului menite să îmbunătățească clasamentul acestuia în Google.
Adesea o campanie SEO este un proiect pe termen lung care include toate activitățile care trebuie executate pentru ca site-ul să-și mărească performanțele în motoarele de căutare.
Cum mărești pozițiile site-ului în clasamentul Google?
Indiferent că ai un site-ul instalat pe WordPress și optimizat pentru seo sau folosești o altă platformă, pentru a crește pozițiile site-ului în clasamentul Google, este esențial să înțelegi ce este un motor de căutare și cum funcționează algoritmul acestuia.
În realitate, pentru a crea clasamentul celor zece rezultate, Google analizează peste 200 de factori ale site-urile indexate pentru a alege cele mai bune zece din ele.
În acest articol, nu voi explica fiecare din acești factori dar vă voi vorbi despre cei mai importanți 3 factori de care ține cont Google: autoritatea, relevanța și UX (semnale de satisfacție a utilizatorului).
3 factori importanți de clasificare a paginilor web în motoarele de căutare
Autoritate
Relevanță
UX
1. Autoritatea (off page SEO sau optimizare exterioară)
În anii 1990, când apăruseră primele motoare de căutare, rezultatele acestora erau teribile.
Cercetătorii motoarelor de căutare făceau tot felul de modificări în algoritm pentru a îmbunătăți relevanța rezultatelor.
Însă, Larry Page, co-fondatorul Google, a propus un concept inovativ de funcționare a motoarelor de căutare în urma cărui Google a devenit motorul de căutare numărul 1 de pe glob.
Larry a propus ca Google să considere un element de care alte motoare de căutare nu au luat în calcul.
Idea lui a fost să ia în calcul link-urile spre site drept vot de apreciere a credibilității și calității acestuia.
Din acel moment, a apărut conceptul de link building (autoritate sau off page SEO) și acest element seo are un impact important asupra clasamentului unui site în căutări.

După implementarea acestei idei a lui Larry, rezultatele căutărilor în Google au devenit mult mai relevante în comparație cu cele ale concurenților săi Excite, Lycos, AOL, etc. Iar, în câțiva ani după aceasta, Google a ajuns să domine piața căutărilor.
Până și astăzi, numărul de backlinkuri este unul dintre cei mai importanți factori considerate de algoritmii motoarelor de căutare în procesul creării clasamentelor.
Și acest lucru are logică.
De exemplu ...
Dacă o pagină a site-ului a fost menționată de un blogger atunci autoritatea și clasamentele acestei pagini ar trebui să fie mai mare decât cea a altor pagini web care nu au nici un backlink.
Iar dacă mai multe site-uri menționează aceeași pagină web, acest lucru indică motoarelor de căutare că această pagină este mai valoroasă utilizatorilor săi decât paginile concurente.
Altfel, care ar fi motivul pentru care diferiți editori, bloggeri sau jurnaliști ar face trimitere la acea pagină web?
2. Relevanța (on page SEO sau optimizare interioară)
Unele site-uri sunt relevante utilizatorului și altele nu.
Întrebarea este cum indici relevanța paginii web ca aceasta să atragă pe site doar utilizatorul interesant de subiect?.
Procesul de indicare a relevanței paginei web pentru un anumit subiect se numește ”optimizare interioară” sau ”optimizarea on-page”. Acest proces are ca scop creșterea eficienței unei singure pagini web. Activitățile de îmbunătățire a relevanței unei pagini include adăugarea cuvintelor cheie pe pagină în locurile potrivite. Dar mulți greșesc la această etapă optimizare a relevanței pe pagină.
Pentru ca o pagină web să fie eficientă, nu este de ajuns să incluzi cuvinte cheie pentru seo. Această pagină trebuie sa mai fie și utilă utilizatorului.
Dacă pagina web nu răspunde la întrebarea utilizatorului, atunci în viziunea lui Google, această pagină e inutilă și irelevantă acestui subiect sau cuvint cheie.
Deci, înainte de a număra cantitatea de cuvinte cheie pe pagină încearcă să înțelegi dacă pagina ajută vizitatorul să-și atingă scopul.
Dacă reușești să combini optimizarea cuvintelor cheie și intenția utilizatorul pe pagină, atunci ești pe calea cea dreaptă.
On page SEO prost
Pagini scurte cu puține detalii și cu un număr mic de cuvinte pe pagină
Pagini generale care vorbesc câte puțin despre multe lucruri
Pagini care repetă cuvântul cheie într-o manieră nenaturală
On page SEO bun
Pagini lungi care descriu subiectul din mai multe ascpecte
Pagini focusate pe un singur subiect care descriu subiectul in totalitate
Conținut de calitate care include fraze și sinonime relevante
Primul pas în procesul de optimizare interioară este selectarea cuvintelor cheie.
Dacă faci totul corect dar omiți această etapă, site-ul tău nu va apărea în căutări.
Un specialist bun trebuie să aleagă cu atenție cuvintele cheie iar acestea trebuie să îndeplinească următoarele 3 condiții:
- Volum de căutări: există un număr satisfăcător de căutări ce confirmă existența cererii pe piață.
- Competiția: câte pagini concurente se luptă pentru a câștiga topul căutărilor?
- Relevanța: asigură-te că utilizatorul va fi mulțumit odată ce va accesa pagina site-ului tău din căutări?
După publicarea paginei pe site, optimizarea ei nu se termină aici. Procesul de optimizare a paginii este continuu.
Cele mai mari oportunități devin vizibile după ce pagina este live și îi poți analiza performanța iar specialiști SEO utilizează informațiile acumulate pentru a identifica ce lucrează și ce nu. Ei fac mici optimizări, editează textele, adaugă detalii, optimizează structura linkurilor interioare, ș.a.
3. Semne de satisfacție a utilizatorului (UX)
Autoritatea și relevanța pot influența creșterea site-ului în clasamentul motoarele de căutare dar semnalele de satisfacție a utilizatorului pe site determină care din concurenți își va menține pozițiile în topul căutărilor pe termen mai lung.
Motorul de căutare analizează site-urile clasate în top 10 după comportamentul acestora pe site.
Google analizează rata de accesare a paginelor web din motoarele de căutare spre site, calculează timpul petrecut pe site și numărul de pagini vizitate.
Motorul de căutare are acces la toate din aceste informații. Iar analizând aceste date, motorul de căutare decide pozițiile căror site-uri trebuie ridicate și ale căror trebuie scăzute.
Cele mai importante semne de comportament a utilizatorului luate în considerare de Google sunt:
- Rata de accesare din motorul de căutare spre site: este indiciu care vorbește despre calitatea optimizării meta titlului și a meta descrierii din căutări. Cât de clar indică aceste elemente beneficiul care-l va primi utilizatorul după accesarea linkul-ui spre website.
- Rata de întoarcere spre căutări: cât de simplă și clară este pagina site-ului? Cât de bine direcționează linkurile interne și apelurile spre acțiune vizitatorii spre paginile importante?
- Timpul petrecut pe site: cât de scanabilă este pagina? Pagina aceasta conține destule elemente vizuale? Cât de convingătoare sunt acestea? Cât de informativă și desfășurată este pagina?
Vizitatorii care accesează pagina din motoarele de căutare uneori pleacă fără a mai vizita alte pagini concurente din căutări. O astfel de accesare doar a unei singure pagini se numește bounce.
Există două tipuri de bounce:
- Vizitatorii căror nu le-a placut pagina și s-au întors pe pagina de căutări peste 10 secunde (click scurt).
- Vizitatorii căror le-a plăcut pagina, au citit fiecare cuvânt și au petrecut 10 minute pe pagină, după care s-au întors pe pagina de căutări (click lung).
Deci, un bounce nu corelează mereu cu calitate înaltă sau joasă a unei pagini, dar timpul petrecut pe pagină corelează.

Deci, dacă utilizatorul accesează pagina site-ului din motoarele de căutare și imediat se întoarce spre ea, atunci acest comportament al vizitatorlui ar putea fi o problemă pentru performanța site-ului.
Pe de altă parte, este timpul petrecut pe site (Dwell time) care este un puternic indicator al calității și relevanței conținutului.
Cheia menținerii utilizatorului este conținutul care-l face să consume cât mai mult din el. Acesta poate conține imagini captivante, formatarea paginei care oferă o scanare ușoară sau informația detaliată și utilă.
Când înțelegi semnalele de interacțiune a vizitatorilor cu site-ul, înțelegi și care este impactul utilizării conținutului video, imaginilor dar și a textelor scrise corect și coerent asupra poziționării în topul clasamentelor în căutări.
Totul este despre vizitator!
4. White hat sau Black hat SEO
Unii deținători de site-uri încearcă să manipuleze algoritmele Google pentru a obține poziții în topul căutărilor.
Aceștia publică un număr mare de pagini fără conținut valoros, exagerează cu folosirea cuvintelor cheie pe pagină, cumpără linkuri exterioare de pe site-uri dubioase, etc.
Toate aceste tehnici sunt black hat SEO care violează regulile de joc impuse de Google tuturor site-urilor concurente. În consecință, aceste site-uri riscă să fie penalizate sau scoase din index.
Iar, odată adăugat în blacklist, paginile site-ului nu vor mai apărea în clasamentul căutărilor.
Acest lucru este o consecință devastatoare pentru marketer-ul care promovează site-ul.
Tehnicile SEO care satisfac doar algoritmele Google dar nu considera necesitățile utilizatorului sunt considerate Web Spam. Utilizarea tehnicilor black hat poate însemna că succesul site-ului, pe termen lung, este incert.
Dacă vrei să ai succes în motoarele de căutare, ține-te mai bine de partea etică a optimizării SEO și folosește doar tehnicile White Hat, despre care vei citi pe acest site.
Crează conținut calitativ (calitate), indică-i relevanța (cuvinte cheie) și menține relații veritabile (linkuri) cu alți proprietari de site-uri.
Mulți au încercat să manipuleze algoritmele Google dar, pe termen lung, toți au eșuat.
Pentru că o armată a peste 2000 de matematicieni cu PhD deservesc algoritmele Google.
Și presupun că ei sunt mai deștepți ca mine. De aceea, îmi doresc să-i am de partea mea.
Nu-mi doresc o mica armată de genii matematicieni să lucreze împotriva mea.
De aceea, iată cum gîndesc eu despre SEO.
Dacă tu creezi cea mai bună pagină de pe internet pentru subiectul tău, atunci acești 2000+ matematicieni vor munci din greu pentru a te ajuta să devii vizibil în căutări.
Dacă tu nu ai creat cea mai bună pagină de pe web pentru subiectul tău, atunci acești 2000+ matematicieni vor munci din greu să te oprească din creșterea site-ului în motoarele de căutare.
Concluzie
Dacă în era marketingului tradițional, consumatorul era vânat utilizând tehnici care îl întrerupeau de la activitățile sale, acum, în era marketingului digital, deja consumatorul se află în poziția de vânător.
Astăzi, consumatorul modern este mai pretențios. Înainte de lua o decizie de cumpărare, el alege să se informeze în motoarele de căutare. Ceea ce face optimizarea site-ului pentru motoarele de căutare crucială dacă vrei să-ți promovezi afacerea pe internet.
Iar poziționarea în topul căutărilor se rezumă la crearea și publicarea conținutului calitativ și relevant pe site cu o autoritate confirmată prin linkuri exterioare. Iar utilizatorii care accesează site-ul din motoarele de căutare, rămân satisfăcuți.
Cu alte cuvinte, dacă vrei să te poziționezi mai sus, fii bun. Iar inginerii de la Google vor ajuta clienții potențiali să găsească site-ul în căutări.
Optimizarea SEO este foarte importanta pentru orice site sau blog, iar pentru incepatori acest articol este ceea ce trebuie. Felicitari!
Iti multumesc pentru apreciere!